Home PageFaq

FAQ

Här har vi samlat viktig information och vanliga frågor om luftkonditionering på den här sidan. Om du har en fråga som inte besvaras här på hemsidan är du välkommen att kontakta oss.

Viktigt att tänka vid köp av lufkondtitionering:

Det finns idag flera olika sorters luftkonditionering, så det gäller att kunna navigera rätt och hitta det som passar dig bäst. Det finns luftkylda och vattenkylda som kyler ner antingen vatten eller luft beroende på vilken sorts värmesystem du har i huset; i enhets- och splitutförande, portabla ochluftkonditionering-privat stationära aggregat, och mer avancerade alternativ som dock inte är så vanliga i Sverige idag.

Det finns flera olika aspekter att titta på när det gäller att välja luftkonditionering.

  • Hur stort är huset?
  • Vad kostar luftkonditioneringen?
  • Hur gammalt är huset?
  • Hur tätt är det?
  • Vill jag ha en fast eller en portabel luftkonditionering?
  • Är det ett permanentboende eller ett fritidsboende?
  • Hur varmt blir det inomhus?
  • Kräver maskinen någon form av skötsel?

Om du har möjlighet, låt gärna en yrkeskunnig komma och titta på huset och se vilka möjligheter och behov som finns.

Vad innebär splitsystem?

Ett splitsystem innebär att luftkonditioneringen är uppdelad i två delar, en utomhusdel och en inomhusdel, med ett fläktaggregat inomhus och en maskindel på utsidan. Det är en effektiv variant, och kan kyla upp till 60 kvadratmeter utan problem. Det finns både fasta och portabla varianter; den portabla varianten har en flyttbar utomhusdel. Den är mer flexibel, men inte lika snygg. Prismässigt ligger de på samma nivå.

En modell utan utomhusdel för ut den varma luften via en slang genom ett fönster, en dörr eller liknande. Den är inte lika effektiv med är däremot mycket billigare; den här varianten är bäst lämpad för små utrymmen, som till exempel ett litet rum, en friggebod eller liknande.

Vilken är rätt dimension på kylaggregatet?

Det är viktigt att du får rätt dimension på kylaggregatet, annars blir luftkonditioneringen inte särskilt effektiv. Ett riktmärke är 70 watt per kvadratmeter för att få en bra kyleffekt. Har du ett utrymme på 30 kvadratmeter, så är det minst 2100 watt som gäller.

Tänk även på att kolla upp bullernivåerna. Enligt lag får inomhusinstallationer ha ett tak på 30 decibel. Ett normalt samtal ligger på ungefär 60 decibel. De flesta luftkonditioneringar klarar bullernivån, men det kan ändå vara värt att kolla upp, speciellt om den ska installeras i till exempel sovrummet.

Om du vill ha en fast installation så finns det för hemmiljö, men är ganska dyr. Fortfarande är det vanligaste att företag väljer denna lösning. En annan viktig sak att tänka på är att du inte bör montera luftkonditioneringen själv, den bör monteras av auktoriserad personal för att försäkringar och liknande ska gälla.

Finns det fördelar med portabel luftkonditionering?

Det enklaste är dock att skaffa en portabel luftkonditionering. Den kräver ingen installation eller montering, utan det är bara att köra igång. Är du ute efter något som går enkelt och snabbt att få igång utan allt för mycket arbete, så är det här det bästa alternativet.